Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Gemeente Amsterdam zet robot in bij afhandeling nieuw paspoort

30 mei 2018 – Burgers die bij de gemeente Amsterdam een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen, ontvangen vanaf nu een sms-bericht op het moment dat het document kan worden afgehaald bij één van de zeven Stadsloketten. De notificatie is een optie tijdens het aanvraagproces. Wie een bericht wil ontvangen, kan tijdens dat proces een 06-nummer opgeven. Voor de nieuwe dienst heeft Pegamento een softwarerobot gebouwd, die het werk volledig geautomatiseerd uitvoert en daarvoor communiceert met de eerder ontwikkelde Digitale Assistent (DAS). Amsterdam verwacht met de nieuwe dienst uiteindelijk 150.000 berichten per jaar te versturen.

Robot kijkt ook naar drukte bij loket

De softwarerobot komt in actie op het moment dat het nieuw af te halen document arriveert bij het Stadsloket. Daar wordt het opgeslagen in een systeem voor veilig beheer van waardedocumenten. Na het inklaren herkent de robot het document en kijkt of de ontvanger een sms wil ontvangen. De robot zoekt daarna het meest passende tijdstip om drukte bij het Stadsloket te voorkomen en om te voorkomen dat de ontvanger lang moet wachten. De aanvrager ontvangt dan een sms met het tijdstip om het document op te halen.

Document ligt bij ophalen direct klaar

Robert Dijkhuis, Manager Operations bij Gemeente Amsterdam: "Door de sms alert komen burgers nu naar het Stadsloket en hun document ligt gelijk klaar. In de praktijk ontvangen zij nu ook eerder hun paspoort, id of rijbewijs. En door het koppelen van onze traffic systematiek hebben we ervoor gezorgd dat burgers, binnen de door ons gehanteerde 'first in first out’ systematiek, voor het ophalen van deze documenten vrijwel geen wachttijd meer zullen hebben."

De gemeente Amsterdam is op 3 mei gestart met de sms alert en verstuurt sindsdien dagelijks tussen de 200 en 250 sms-berichten naar burgers van wie het document klaarligt met een tijdstip waarop het kan worden afgehaald.

DAS maakt dienstverlening uniform

De Digitale Assistent (DAS) is een geavanceerd kennis- en beslissysteem dat baliemedewerkers ondersteunt om aan de hand van een beslisboom met ja-/nee-antwoorden (aan)vragen van burgers snel en efficiënt af te handelen. Dit systeem is gekoppeld met andere gemeentelijke softwaresystemen en werkt procesmatig over alle afdelingen heen. Hierdoor kan elke baliemedewerker de burger uniform helpen zonder de noodzaak voor verdere specialisatie. Dat maakt de dienstverlening bij elk Stadsloket gelijk.

Intelligente Desktop Automatisering

Pegamento ontwikkelde voor de Digitale Assistent een ‘softwareschil’ waarbinnen vrijwel alle onderdelen die gescreend worden automatisch worden verwerkt. De baliemedewerkers hebben een Uniforme Desktop van waaruit ze alle processen kunnen opstarten. Deze Desktop Automatisering koppelt met business-logica binnen de gemeente en in het systeem opgebouwde workflows, zodat informatie slim, logisch en op het juiste moment wordt weergegeven. De complexiteit van DAS zit erin dat meer dan 130 gemeentelijke processen en een veelheid aan applicaties binnen de geldende wet- en regelgeving in één overzichtelijk scherm worden aangeboden.

RPA en gezichtsherkenning? Lees hier de case op LinkedIn