Een robot inzetten om je kosten te drukken?

Een blog over kosten besparen na Covid-19 

Huur en personeel zijn grote kostenposten voor bedrijven. De contractuele verplichting wat betreft het pand, maakt dat er niks anders opzit dan de personele bezetting onder de loep te nemen. Het kan zijn dat je op basis van kosten mensen nu moet laten gaan, maar het werk moet wel doorgaan. Wie gaat dat dan oppakken en hoe organiseer je dat? 

Vang de tijdrovende bulk af 

Robotisering kan een uitkomst bieden. Een business case kan snel gemaakt zijn en de ‘time to market’ is relatief kort. Vooral in organisaties waar veel wordt gewerkt met bulk processen kan een robot repeterende handelingen eenvoudig overnemen en ook nog eens veel sneller afhandelen. Een factor 15 in snelheid is niet uitzonderlijk en het werk wordt foutloos uitgevoerd.  

Niet afschalen maar opschalen 

Daar waar marktsegmenten floreren is het in een onzeker tijd lastig ‘zomaar’ nieuw personeel aan te nemen. Inwerken, training, HR-administratie en wat doet de markt over een paar maanden? Moet je dan weer genoodzaakt afscheid nemen? Tijd en geld die geïnvesteerd zijn verbranden als sneeuw voor de zon. Robotisering kan ingezet worden op het bestaande werk waardoor de vrijgekomen medewerkers extra of nieuw werk kunnen oppakken. Kennis verdwijnt niet, trainen is niet noodzakelijk en HR-zaken zijn al geborgd. Een robot als de virtuele medewerker.  

Winstgevend opstarten na de corona periode 

De opbrengst van een robot kan gigantisch zijn. Veel klanten van ons hebben hier enorme benefits uitgehaald. Gemiddeld hebben bedrijven de inzet van robots na 1 jaar terugverdiend, of zelfs sneller. Het start allemaal bij een strakke analyse van het gewenste resultaat en uiteraard de bestaande infrastructuur.  Een robot kan al ingezet worden op een desktop, daarvoor hoef je niet persé de IT-infrastructuur te vervangen of fundamentele changes toe te passen.  

Stilstaan is geen optie 

Hoewel het kabinet de versoepeling van de maatregelen probeert vorm te geven, gaat niet de hele wereld alweer per 1 juni op kantoor aan de slag. Het is in onze optiek nu de kans om kritisch naar bestaande processen te bekijken en te beoordelen. Covid-19 is een game changer. Gebruik ons daarbij gerust als klankbord, wij weten als geen ander hoe je met robots flinke kostenbesparingen kunt realiseren en continuïteit kan waarborgen.  

Ernst Vegter 

Business Consultant Pegamento 

 

Share This