De onbeperkte mogelijkheden met beeldherkenning


Nooit eerder was dit het extra oog binnen elke sector

Er bestaat een kans dat jij al van beeldherkenning gebruik maakt. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning op smartphones om je telefoon te ontgrendelen. Of het simpel scannen van een QR-code met de camera van je mobiel. Je ziet dit soort technologie steeds vaker in de praktijk voorbijkomen. Vooral de afgelopen jaren heeft het grote sprongen gemaakt. En de mogelijkheden en toepassingen blijven zich maar ontwikkelen binnen allerlei sectoren. Wat denk jij, zijn de mogelijkheden eindeloos?

Inzichten op meerdere niveaus met beeldherkenning

Nog even kort wat het precies is. Beeldherkenning is het interpreteren van nuttige data uit pixels van bijvoorbeeld foto’s of video’s. Als je deze data vervolgens gebruikt om automatisch actie te ondernemen dan spreek je van computer vision. Computer vision is een gebied van artificial intelligence dat computers traint om de visuele wereld te interpreteren en te begrijpen. Met behulp van digitale beelden van camera’s en video’s en deep learningmodellen (een computer die traint om menselijke taken uit te voeren) kunnen machines objecten nauwkeurig identificeren en classificeren om vervolgens te reageren op wat ze ‘zien’.

De regels ‘wat’ ze moeten ‘zien’ kan een programmeur definiëren. Maar met behulp van artificial intelligence is dit ook mogelijk te genereren. In dit geval train je met behulp van een data set een neuraal netwerk dat in staat is specifieke objecten of patronen te herkennen. Op basis daarvan kan het systeem signalen doorgeven voor het laten ondernemen van actie of dit juist automatisch uitvoeren.

Een bekende van ons is bakkerij Amstelveld. De eerste bakker van Nederland die een systeem met een camera en AI-netwerken gebruikt om brood te controleren op kwaliteit. Het systeem leerde door AI om de lekkerste broodjes volautomatisch te herkennen en de niet passende broodjes van de band te halen.

Het extra oog in verschillende sectoren

Met de toegenomen rekenkracht van computers zie je beeldherkenning op steeds meer plekken. Zelfs in sectoren waarin je het niet verwacht. We nemen je mee in voorbeelden die we al hebben gerealiseerd binnen verschillende sectoren, zodat jij een beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is.

Gezondheid en medisch

De toepassingen van computer vision binnen de gezondheidssector leggen een grote hoeveelheid data vast in een medisch onderzoek en analyseert dit. Een voorbeeld is het controleren van vitamine D bij patiënten. De slimme camera meet de vitamine D intensiteit uit een Lateral Flow Indicator via een controle streepje. De software slaat automatisch en zonder menselijke inschatting de resultaten op.

Landbouw en dierenwelzijn

Het fokken, houden en gebruiken van dieren in onze landbouw stelt hoge eisen aan hun gezondheid en welzijn. Camera’s, gekoppeld aan een digitaal systeem, houden de dieren in de gaten. Dit systeem detecteert afwijkingen en controleert de dieren op kenmerken die wijzen op ziekte, wonden of ander lichamelijke ongemak.

Infrastructuur

Tegenwoordig is het mogelijk om normale camera’s zo te kalibreren dat ze samenwerken, waardoor er een 3D overzicht ontstaat van de verkeerssituatie en wat zich daar bevindt. Er ontstaat een real time overzicht van alle objecten, personen en (motor)voertuigen die deelnemen aan het verkeer. Wat je ermee kunt? De slijtage van het wegdek bijhouden, knelpunten zien voor gevaarlijke verkeerssituaties en andere controles uitvoeren. De camera’s zijn ook toe te passen op bruggen om veiligheid tijdens de oversteek ervan te waarborgen. Een voorbeeld van zo’n camera is bijvoorbeeld ons BCR systeem die we hebben ontwikkeld voor Rijkswaterstaat.

Industrie & logistiek

Niet langer meer zoeken in de database. Slimme camera’s matchen aan de hand van een (geprint) product de originele order en print deze uit. Dit scheelt het handmatig checken van alle barcodes en orders.

Voorraadbeheer is ook een van de mogelijkheden. Camera’s boven kasten en dozen in een magazijn houden bij hoeveel ergens nog van is. Is het op? Dan komt er een melding om het aan te schaffen. Naast voorraadbeheer is het mogelijk om gekalibreerde camera’s, net als bij infrastructuur, toe te passen om veiligheid in magazijnen te waarborgen.

Visuele inspectie van producten was tot voor kort een arbeidsintensieve activiteit. Computer vision maakt het mogelijk kwaliteitsherkenning te automatiseren. Camera’s houden de producten op de lopende band voortdurend in de gaten en wijst afwijkende producten af. Maar ook het schilderwerk van een woonwijk wordt automatisch gecontroleerd door een camera op een drone.

Beeldherkenning in de retail

Ook binnen de retail zijn er toepassingsmogelijkheden. Een aantal jaar geleden bedacht, maar zeker een goed voorbeeld is de Fashion Finder van Zalando. Zie je iemand op straat lopen met de jas van je dromen? Dan maak je daar simpelweg een foto van en zal de app op zoek gaan naar een kledingstuk dat lijkt op de foto.

Een ander voorbeeld is een 3D voetscan met de camera van een smartphone. Met de camera in een app scan je rondom je voet, waarna er een overzicht ontstaat van jouw voeten met gegevens als lengte, breedte, hoogte wreef en dikte hiel. Op die manier kan je zien welke schoenen jouw voeten passen en bestel je online altijd een paar die goed zitten.

Lees hier meer over toepassingen van beeldherkenning op een smartphone: een rijdende vis door beeldherkenning op een smartphone met 5G.

Dus ook toe te passen binnen mijn sector?

Ja, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is slechts een kleine greep aan toepassingen in de praktijk. Hier zal het ook niet bij blijven, want de technologie ontwikkelt zich als een razende. In alle voorbeelden is beeldherkenning het extra ‘oog’ die met je meekijkt. Of het nou gaat om kwaliteitscontrole van producten of het waarborgen van veiligheid op een brug. Benieuwd of beeldherkenning een extra oog kan bieden binnen jouw organisatie? Download dan ons gratis whitepaper: Beeldherkenning, procesoptimalisatie door te kijken met camera's. 

Gratis: Beeldherkenning voor dummies

alles wat je wilt weten over beeldherkenning.

whitepaper beeldherkenning

Meer blogs zoals deze

oktober 2, 2023

Artificial intelligence is a hot technology right now.

september 25, 2023

De technologie kunstmatige intelligentie staat momenteel helemaal in

>