




Pegamento vestigt wereldrecord met Fish on Wheels
Een goudvis in een zelfrijdend voertuig die een wereldrecord vestigt? Het klinkt als een bizarre stunt, maar dat is precies wat er op 15 mei 2025 gebeurde in de Italiaanse primetime tv-show Lo Show dei Record. Het team achter “Fish on Wheels” van Pegamento werd uitgenodigd om een nieuw wereldrecord te vestigen: de langste afstand die een vis kan afleggen in een zelfrijdend voertuig op het land. Het resultaat? Een opmerkelijke prestatie van 12 meter en 28 centimeter in één minuut.
Van idee naar wereldrecord
Het avontuur begon toen de Italiaanse producers contact opnamen met Serge Poppes, CEO van Pegamento. Ze vroegen of zijn team nog beschikte over de unieke Fish on Wheels-uitvinding en of ze een wereldrecord konden vestigen. De uitdaging werd aangenomen en al snel begon de voorbereidingsfase.
Om de afstand correct te meten, experimenteerden de makers op verzoek van de producers aanvankelijk met een gemodificeerd meetwiel en een markeringsstift. Maar bij aankomst in de Italiaanse tv-studio werd deze methode voor de recordpoging afgewezen. In allerijl werd een nieuwe meetmethode ontwikkeld: het tellen van de rotaties van de wielen met behulp van plakkers op de wielen en een omrekeningsformule.
Opnames onder hoogspanning
De daadwerkelijke opnames vonden plaats in een strak geregisseerde tv-studio in Milaan, waar zes wereldrecords per dag werden opgenomen in zowel een Italiaanse als een Spaanse versie van de show. Dit betekende dat er nauwelijks ruimte was voor fouten. Het team had drie kansen om het record succesvol neer te zetten.
Ondanks de uitdagingen, waaronder een gebroken aquarium door de vliegreis en het bedenken van een valide meetmethode die voor de juryleden acceptabel was voor de recordpoging, slaagde Pegamento erin om binnen de gestelde tijd het record te vestigen. De vis, toepasselijk ‘Blub’ genoemd, en geestelijk vader Thomas de Wolf wisten de jury van Guinness World Records te overtuigen en ontvingen het officiële certificaat. Daarmee is Pegamento vanaf nu officieel een bedrijf met een Guinness World Record. Het record werd al op 23 januari 2025 gevestigd, maar moest geheim blijven tot het moment van uitzending.
Een unieke ervaring
Het team kijkt terug op een bijzondere ervaring. “Het was een megaproductie waarin elke minuut telde. Maar om mee te maken hoe zo’n grootse show wordt gemaakt en om daar zelf een record te vestigen, was echt fantastisch,” aldus Thomas.
Wat er met de Italiaanse ‘Blub’ is gebeurd na de show? Die is keurig teruggebracht naar de dierenwinkel, wellicht als de eerste vis ooit met een Guinness World Record op zijn naam.
Over Lo Show dei Record
Lo Show dei Record wordt in Italië uitgezonden door Canale 5 en gepresenteerd door Gerry Scotti, die dit populaire Guinness World Records-programma voor de zesde keer host. Het programma, geproduceerd door RTI in samenwerking met Banijay Italia, trekt wekelijks kijkers van alle leeftijden die getuige zijn van buitengewone prestaties en opmerkelijke records. De prestaties worden gevalideerd door de officiële Guinness World Records-juryleden Lorenzo Veltri, Simone Barlaam en Sofia Greenacre, die erop toezien dat elk record correct wordt uitgevoerd en geregistreerd.
De start van Fish on Wheels
Fish on Wheels begon in 2014 als een innovatief project met als doel te laten zien dat computer vision-technologie veel verder reikt dan de traditionele toepassingen in automatisering of dataverzameling. Pegamento wilde aantonen dat deze technologie ook gebruikt kan worden om eenvoudige interacties te creëren die zelfs dieren in staat stellen om hun omgeving te beïnvloeden. Dat principe wordt tastbaar gemaakt met Fish on Wheels, waarin een vis zijn eigen aquarium kan besturen, als hij slim genoeg is om het te begrijpen.
Het prototype van Fish on Wheels werd gebouwd met een standaardwebcam, een batterijgevoede Beagleboard-XM en een Arduino-gestuurd robotvoertuig. Door middel van contrastdetectie tussen de vis en de bodem van het aquarium werd de positie van de vis bepaald. Deze positiegegevens werden vervolgens vertaald in commando’s voor de Arduino, waardoor het voertuig in de richting van de vis bewoog. De meer recente variant gebruikt echter simpelweg een smartphone met beeldherkenning software om het robotwagentje aan te sturen. Het volledige systeem werkt volledig zelfstandig, zonder tussenkomst van externe apparatuur.