Wat is RPA precies?

RPA staat voor Robotic Process Automation, in het Nederlands: robotprocesautomatisering. Heel simpelweg komt het erop neer dat je met Robotic process automation veelvoorkomende, herhalende handelingen met software automatiseert. Bij de klantenservice, de informatieafdeling of in klantcontactcentra voeren medewerkers vaak herhalende taken uit. Inloggen, raadplegen, verwerken en schakelen tussen data in verschillende systemen. Vaak met als doel dat al die systemen over dezelfde data beschikken – up-to-date zijn – en processen blijven kloppen. RPA kan een belangrijke rol spelen om deze terugkerende en meestal saaie routineklussen te automatiseren, zodat mensen zich kunnen richten op het echte, waardevolle contact met klanten.


RPA software

Als Robotic process automation over software gaat, hoe zit het dan met die robot? Dat ligt eraan hoe je de term ‘robot’ omschrijft. De robot in Robotic process automation is geen robot met menselijke eigenschappen (hier komen we verderop nog op terug), maar eigenlijk een computerrobot: een stuk software dat routinetaken snel, continu en foutloos overneemt.

In de video hiernaast wordt robotic process automation nogmaals uitgelegd door onze collega Ernst Vegter.

De voorgeschiedenis van RPA

Typische voordelen van Robotic process automation zijn automatisering van processen die normaal lang en saai zijn, het sneller en kwalitatief beter uit kunnen voeren van processen wat gelijk ook kostenbesparend werkt op de lange termijn en tenslotte schaalbaarheid. RPA is een revolutionaire digitale ontwikkeling waar aan verschillende gelijksoortige processen vooraf gingen. 

Screenscraping

Als een vorm van automatisering ging screen scraping vooraf. Screen scraping is een computertechniek waarbij de gegevens vanaf een computerbeeldscherm worden uitgelezen en gebruikt voor invoer in een ander, achterliggend programma. Deze techniek wordt toegepast om de computeruitvoer van het ene programma geautomatiseerd over te nemen in een ander programma.

rpa voordelen

RPA for Dummies

In deze Engelse versie leer je stapsgewijs alles wat je moet weten over Robotic Process Automation.

Meer weten over Robotic process automation?


Zou robotiseren iets voor jouw bedrijf kunnen zijn? Je hebt er vast vaker over gehoord, maar zou robotisering voor jouw bedrijf rendabel kunnen zijn? Bijvoorbeeld bij 40% kostenbesparing, een x aantal minder fouten of een 2 keer zo snelle klantafhandeling bij servicevragen…

Als je dát zou weten, dan zou je vast snel aan de slag willen met robotiseren! Maar waar begin je dan? Robotiseren, vaak aangeduid met RPA, heeft tal van voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus natuurlijk wil je weten wat het voor jouw bedrijf kan opleveren!

Hier vind je onze snel leesgids op het gebied van RPA

Rpa in de praktijk

volg onze Linked In pagina of/en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief 

>