Portfolio – Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat Challenge

Rijkswaterstaat heeft Pegamento aangewezen als partij met de beste oplossing om door middel van detectie de veiligheid van brugbediening te verhogen. Rijkswaterstaat had een challenge uitgeschreven voor marktpartijen om door middel van innovatieve toepassingen gevaarlijke situaties bij de bediening van bruggen te detecteren en helpen te voorkomen. Tijdens de online prijsuitreiking zijn de resultaten van een praktijktest gepresenteerd waarbij de oplossing van Pegamento als beste werd beoordeeld. 

Het BCR systeem kan met meerdere camera’s weggebruikers volgen door middel van Artificial Intelligence en geeft de operator via een dashboard de mogelijkheid om te zien wat er op het brugdek gebeurt. 

  • Maatwerk software detecteert auto’s, fietsen en voetgangers op bruggen en wegen met AI
  • Het situatiemodel informeert en alarmeert de operators tijdig via een online dashboard
  • Geselecteerd als winnaar door Rijkswaterstaat in de Challenge Detectie

Veiligheid door beeldherkenning

BCR is een intelligent systeem ter ondersteuning van brugoperators. Met camera’s detecteert en volgt BCR objecten op een brug met gebruik van Artificial Intelligence (AI). De operator krijgt op het dashboard een real time overzicht van de situatie op de brug. Ook is er een melding ‘brug veilig’, ‘brug niet veilig’ en ‘brug wellicht onveilig’ om snel een inschatting te kunnen maken van de situatie. De operator kan vanuit elke hoek terugkijken wat er gebeurde bij potentieel onveilige situaties om zo een goed geïnformeerde beslissing te maken. 

De logische volgende stap lijkt het beproeven van het BCR systeem op een echte brug. Daarnaast voorzien we veel meer mogelijkheden waarbij we met verbonden camera’s een verkeerssituatie in kaart kunnen brengen op een online dashboard. Denk bijvoorbeeld aan situaties in waterwegen, sluizen maar ook verkeersknooppunten of publieke ruimtes en logistieke centra. Ook zijn er allerlei combinaties mogelijk met andere systemen, waardoor statistieken verzameld kunnen worden over verkeersdrukte, gewicht en slijtage voor het wegdek in het algemeen

Meer informatie over deze case?