Beeldherkenning in de infrastructuur

Wat kan ik met beeldherkenning?

Met beeldherkenning is het mogelijk om op foto's, video of camerabeelden dingen te detecteren, tellen, volgen of identificeren. Dat doen we soms met Artificial Intelligence en soms met meer klassieke methodes. In de infrastructuur markt passen we dit toe op bijvoorbeeld luchtfoto's, satellietbeelden, grondradar beelden, 360 graden auto foto's maar ook op verzamelde beelden van objecten of op real time camera feeds.

De techniek

Bij Pegamento zijn we gespecialiseerd in het oplossen van vraagstukken in de infra markt met beeldherkenning. We ontwikkelen razendsnelle detectie AI netwerken die op een live camerabeelden direct kunnen reageren, maar ook server systemen die satelliet beelden analyseren of apps die objecten in het veld kunnen meten of tellen. Daarbij is beeldherkenning nooit het doel op zich, maar een deel va de oplossing.

Toepassingsgebieden

Automatisch schouwen

Op satellietbeelden, luchtfoto's en 360 graden autobeeld detecteren we allerlei objecten, ondergronden en hun status. Zo vergelijken we eenvoudig de oude situatie met de huidige situatie.

Verkeersveiligheid

Met een deep learning netwerk detecteren we weggebruikers en bepalen we hun locatie in de echte wereld. Zo kunnen we direct alarmeren of statistieken verzamelen.

Andere toepassingsgebieden

  • Handhaving
  • Registratie en statistieken
  • Voorspellend onderhoud
  • Automatiseren

Voorbeeldcase: Kabels en Leidingen

Uitdaging

Het maken van offertes voor het aanleggen van kabels en leidingen is een tijdrovend proces. Vaak moet er geschouwd worden op locatie en is data vanuit de overheid niet nauwkeurig of up to date genoeg.

Oplossing

Pegamento heeft een server applicatie ontwikkeld die getraind is op satellietbeelden en luchtfoto's en zo de ondergrond kan bepalen. Als er een kabel of leiding gelegd moet worden kan zo automatisch de efficiëntste weg berekend worden van A naar B.

object op brugdek

Voorbeeldcase: Brugveiligheid

Uitdaging

Brug operators moeten in enkele seconden kunnen bepalen of het veilig is om een brugdek te openen. Het is lastig om in korte tijd te zoeken naar personen of objecten op verschillende camerabeelden.

Oplossing

Pegamento heeft software ontwikkeld die met object detectie kan waarschuwen voor de aanwezigheid van personen of voertuigen. Via een anomaly detectie netwerk worden ook afwijkende situaties of objecten op het brugdek gesignaleerd. Lees hier meer over deze oplossing.

Voorbeeldcase: 3D puntenwolken

Uitdaging

Onderwater en boven water wordt veel 3D data verzameld voor het beoordelen van de staat van kunstwerken, vaarwegen met bijvoorbeeld multibeam, sonar en LiDAR. Deze wordt vaak handmatig beoordeeld voor rapportages.

Oplossing

Pegamento heeft ervaring met het uitlezen van deze 3D data en kan met GPS locaties detecteren hoe de situatie verandert over tijd per locatie. We kunnen realtime deze 3D sensoren uitlezen en 3D detecties uitvoeren, maar vaker verwerken we grote hoeveelheden data achteraf.

Misschien vind je dit ook interessant

Artificial Intelligence (AI) gebruiken we steeds vaker om automatiseringsvraagstukken op te lossen. Door zelflerende algoritmes wordt het steeds

Meer lezen
AI de beste oplossing? Terug naar klassieke beeldherkenning

Wat is feature matching?Feature matching is een techniek van computer vision.  Bij deze techniek kijkt een algoritme naar

Meer lezen
Feature matching

Je kent de standaard toepassingen van beeldherkenning waarschijnlijk al wel: Het scannen en herkennen van gezichten, QR-codes en

Meer lezen
Computer Vision
>