Structure from Motion

structure from motion voorbeeld

Wat is Structure from Motion?

Met deze 3D techniek kan je met een normale camera een 3D scan maken van een object door er omheen te bewegen en te filmen. Zo kun je dus allerlei slimme dingen detecteren en meten in 3D, zonder dat je er speciale 3D camera's voor nodig hebt.

De techniek

Met Structure from Motion maak je, zoals de naam al zegt, een 3D structuur door te bewegen om een object. De video die je met je telefoon maakt wordt naar een server gestuurd die hem opknipt in allemaal losse beelden. Tussen die losse beelden zoekt de software naar vergelijkbare groepjes pixels en probeert zo te berekenen waar de camera op dat moment was om die pixels in een 3D ruimte te plaatsen. Uiteindelijk maak je zo een gehele 3D scan van enkele tientallen secondes aan film.

Toepassingen

Meten is weten

In een 3D scan kun je allerlei zaken detecteren en als er ook een schaal bepaald kan worden kun je die millimeter precies opmeten. Maar ook een vorm kan op de millimeter precies bepaald worden. 

Kwaliteitscontrole

Door de 3D scan te vergelijken met een CAD model van het origineel is het ook mogelijk om te kijken waar afwijkingen zitten en of er eventueel schade is.

Branches

  • Industrie
  • Logistiek
  • Retail

Voorbeeld

Lengte meten

Je kunt de lengte van kinderen opmeten met een 3D scan. Door een filmpje te maken rondom een kind maak je een 3D scan. In die scan wordt de houding gedetecteerd en kan op millimeter nauwkeurig de lengte bepaald worden. Zo weten artsen en patiënten of het toedienen van groeihormonen de gewenste werking heeft!

Voor- en nadelen Structure from Motion

Voordelen

  • Je kunt een 3D scan maken zonder speciale camera.
  • Het zware rekenwerk wordt door een server gedaan, je kunt gewoon verder op je telefoon.
  • De resultaten van de scan kunnen vaker gebruikt worden.

Nadelen

  • Het object moet stil staan en je moet er rustig omheen bewegen als je filmt.
  • Het beeld moet geupload worden naar een server en daar verwerkt worden, dus het duurt even.
feature matching

Misschien vind je dit ook interessant

Artificial Intelligence (AI) gebruiken we steeds vaker om automatiseringsvraagstukken op te lossen. Door zelflerende algoritmes wordt het steeds

Meer lezen
AI de beste oplossing? Terug naar klassieke beeldherkenning

Wat is feature matching?Feature matching is een techniek van computer vision.  Bij deze techniek kijkt een algoritme naar

Meer lezen
Feature matching

Je kent de standaard toepassingen van beeldherkenning waarschijnlijk al wel: Het scannen en herkennen van gezichten, QR-codes en

Meer lezen
Computer Vision
>