Creëer dé digitale werkplek voor generatie X, Y en Z


De moderne werkplek is een dynamische omgeving geworden waar verschillende generaties zij aan zij werken. Generatie X, Y en Z brengen elk unieke perspectieven en verwachtingen met zich mee als het gaat om werk. En uit deze combinatie van medewerkers wil je natuurlijk het uiterste halen. Hoe creëer je de beste digitale werkplek voor elke generatie waarmee ze optimaal kunnen samenwerken én elkaar versterken? Laten we ontdekken wat de verschillen zijn tussen deze generaties en hoe we een omgeving kunnen creëren waarin iedereen floreert.

Wie zijn generatie X, Y en Z?

De meeste medewerkers op het moment zijn generatie X, Y of Z. Ze kunnen elkaar uitzonderlijk goed versterken mits je daar de juiste digitale werkomgeving voor beschikbaar stelt. We kijken eerst naar wat de generaties juist generatie X, Y of Z maakt.

Infographic generatie x, y en z met voorkeuren digitale werkplek

Generatie X

Zij zijn geboren tussen 1965 en 1980. Over de jaren heen hebben zij ervaring opgebouwd in traditionele werkomgevingen. Ze zijn gewend aan gestructureerde hiërarchieën en zoeken naar een betere balans tussen werk en privéleven. Voor hen is een digitale werkplek belangrijk die flexibele werktijden biedt, maar ook gestroomde communicatietools en toegang tot kennisbronnen om hun expertise te benutten. Communiceren doen ze vooral via telefonie, e-mail, Facebook en Whatsapp. Belangrijke kernwaarden voor deze groep zijn o.a.: zelfstandigheid, individualisme, pragmatisch en authentiek.

Generatie Y (Millennials)

Generatie Y is geboren tussen 1981 en 1996. Woorden als technologie en samenwerking zijn toepasselijk voor ze. Ze staan namelijk bekend om hun technologische vaardigheden en hun behoefte aan een gevoel van betrokkenheid en zingeving in hun werk. Millennials willen een digitale werkplek die hen in staat stelt om verschillende technologische tools en platforms te gebruiken om efficiënt te communiceren en samen te werken. Ze waarderen flexibiliteit en autonomie in hun werk en verwachten mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Deze groep mensen communiceert via allerlei kanalen als e-mail, Facebook, Whatsapp, Instagram, LinkedIn en telefonie. Al is telefonie alleen bij complexe problemen en vragen.

Generatie Z

Zij zijn geboren tussen 1997 en 2012 en op dit moment middelbare scholier, student of beginnende werker. Generatie Z is opgegroeid in een wereld vol technologie en diversiteit waaronder smartphones, social media en constant verbonden zijn. Voor hen is een digitale werkplek die gebruikmaakt van opkomende technologieën en digitale communicatiekanalen essentieel. Ze waarderen inclusie en diversiteit in hun werkomgeving en willen een stem hebben in besluitvormingsprocessen. De digitale werkplek moet het gevoel geven van verbondenheid en gemeenschap. Gen Z communiceert met name met beelden, emoticons Gifjes, korte video’s en livestreaming en ze zijn vooral te bereiken via Whatsapp, Instagram, TikTok, YouTube en webbased chatservice.

Versterkende samenwerking tussen generaties

Hoewel elke generatie verschillende behoeften en voorkeuren heeft, kunnen ze elkaar versterken en aanvullen met de juiste digitale werkplek. Generatie X kan hun ervaring en expertise delen met de jongere generaties, terwijl ze openstaan voor nieuwe technologieën en werkwijzen. Millennials kunnen hun technologische kennis delen en een frisse blik brengen op processen en innovaties. Generatie Z kan op hun beurt nieuwe perspectieven bieden en diversiteit bevorderen.

5 tips hoe je de beste digitale werkplek creëert

Maar om te zorgen dat deze generaties elkaar kunnen versterken op de werkvloer moet je ervoor zorgen dat de digitale werkplek op juist manier voor ze is ingericht. We geven je 5 tips hoe je deze voor ze creëert.

 1. Flexibiliteit
  Zorg voor flexibele werkopties, zoals hybride werken en flexibele werktijden, om tegemoet te komen aan de behoeften van Generatie X en Millennials. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams integratie waarmee je kan bellen naar en gebeld kan worden door een extern nummer vanaf waar je ook aan het werk bent. Ook is het mogelijk om aan de hand van je Teams status te laten weten of je beschikbaar bent voor een inkomende oproep. Als de status bijvoorbeeld op 'niet storen' staat, dan krijg je ook geen telefoon binnen en schakelt de beller automatisch door naar iemand die wel op 'beschikbaar' staat.

  Misschien vind je dit ook interessant: Extern bellen naar en van mobiele en vaste nummers met Microsoft Teams

 2. Technologische tools
  Bied een breed scala aan technologische tools en platforms die intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn, om te voldoen aan de behoeften van Generatie Y en Z. Denk bijvoorbeeld aan een intranet die zowel te gebruiken is op desktop als op smartphone. Zo kan iedereen zelf beslissen hoe ze met de organisatie en elkaar in contact staan.
 3. Samenwerking
  Stimuleer samenwerking en kennisdeling met behulp van digitale samenwerkingsplatforms en communicatietools. Bijvoorbeeld kennisdelen met een bedrijfseigen kennisbank waarin medewerkers zichzelf kunnen voorzien van informatie door zelfstandig op te zoek te gaan. Overigens is een kennisbank ideaal voor het sneller onboarden en inwerken van nieuwe medewerkers. De samenwerking is te stimuleren en efficiënter in te richten met bijvoorbeeld onze Process Assistant waarin (aan)vragen en taken op het juiste moment bij de juiste personen terechtkomen.
 4. Ontwikkeling
  Zorg voor mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, zoals online cursussen en mentoringsprogramma’s. Bijvoorbeeld door hier een platform voor in te richten met allerlei cursussen.
 5. Diversiteit en inclusie
  Creëer een inclusieve cultuur waarin diversiteit wordt gewaardeerd en waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dit creëer je weer bijvoorbeeld met het intranet waarop iedereen de mogelijkheid heeft om dingen met elkaar en de organisatie te delen.

Dé digitale werkplek voor generatie X, Y en Z

Het creëren van de beste digitale werkplek voor generatie X, Y en Z vergt aandacht voor hun unieke behoeften en het benutten van de kracht van hun diverse perspectieven. Door flexibiliteit, technologie, samenwerking, ontwikkeling en diversiteit te omarmen, creëer je een omgeving waarin alle generaties gedijen. Een digitale werkplek die de samenwerking bevordert en iedereen in staat stelt gezamenlijk succes te behalen.

Bij Pegamento helpen we je graag om deze digitale werkplek vorm te geven. Wij noemen dat WorkplaceX: met de juiste componenten en technologie dé digitale werkplek creëren waardoor alle contactstromen makkelijk en slim zijn ingericht. Hiermee stellen we medewerkers in staat om optimaal samen te werken met klanten, collega's, leveranciers, al dan niet met machines en de organisatie. Met als doel dat iedere medewerker de klant ongeëvenaard van dienst kan zijn. Neem gerust contact met ons op om hier vrijblijvend over te sparren.

Lees onze gratis whitepaper als je meer over WorkplaceX wilt lezen.

Gratis: Transforming contact

WorkplaceX uitgelegd in detail

Gratis: Transforming contact

WorkplaceX uitgelegd in detail

Meer blogs zoals deze

oktober 2, 2023

Artificial intelligence is a hot technology right now.

september 25, 2023

De technologie kunstmatige intelligentie staat momenteel helemaal in

>