Beeldherkenning applicatie: Had je ooit gedacht een vis voorbij te zien rijden? Je hebt het goed gezien. Beeldherkenning kent geen grenzen.
Het is inmiddels al een tijd geleden (2014) dat ‘Fish on wheels’ viral ging. Heb je dit gemist? Geen enkel probleem, we vertellen het je nogmaals. De Fish on wheels, (FOW) is een zelfsturende vissenkom op wielen. De FOW bestaat uit een onderstel van een bestuurbare auto en een waterreservoir met daarboven een constructie bestaande uit een smartphone met een beeldherkenning applicatie.
De camera van de smartphone registreert de positie van de vis op basis van een raster met negen vlakken. Zwemt de vis in het vlak rechts-midden? Dan rijdt de wagen incl. de vis naar rechts. Zwemt de vis in het vlak links-midden? Dan rijdt de wagen naar links enzovoort. De FOW was destijds een project om de mogelijkheden van beeldherkenning te verkennen. Ondanks dit ging het verhaal van FOW viral en heeft o.a. BBC hier aandacht aan geschonken.
Beeldherkenning applicatie en 5G
De FOW werkt middels een beeldherkenning applicatie en 5G. Maar wat heeft een rijdende vis te maken met beeldherkenning en 5G? Geen zorgen, het is geen complottheorie of rocket-science, het aluminiumfolie hoedje kan je in de la laten liggen.
Het menselijke oog is in staat om zijn omgeving te zien, net als een camera. Maar de hersenen zijn nodig om de betekenis te koppelen. Zoals het herkennen van mensen, het zoeken naar spullen of het herkennen van de kleur van je eigen auto. In dit geval is de Cloud de hersenen achter de camera. De camera is het spreekwoordelijke oog.
De camera registreert data die vervolgens gekoppeld kan worden aan het uitvoeren van een actie. In het geval van FOW herkent een beeldherkenningssysteem de oranje kleur van de vis, en koppelt op basis van de positie van de kleur oranje (de vis) een actie die wordt uitgevoerd door hardware. In dit geval is dat het aandrijven en sturen van een gemotoriseerd stel wielen. Het hoofdelement van beeldherkenning is de camera, maar de data die de camera registreert gaat middels een 5G verbinding rechtstreeks naar een server in het 5G-netwerk. Deze server zet deze data om naar een uit te voeren actie en stuurt deze terug naar de smartphone die zorgt dat deze opdracht wordt uitgevoerd door de hardware. Hierdoor kunnen de live beelden van foto’s en video’s realtime en met minimale vertraging worden verwerkt.
Waarom 5G en niet gewoon een smartphone applicatie? Vraag je je wellicht af. Door het gebruik van 5G en een aparte server worden zware applicaties die veel data opslokken op mobile devices vermeden. Alle ingewikkelde en zware datasets en berekeningen worden gedaan in de Cloud. Hiermee wordt het inzetten van beeldherkenning op mobile devices gemakkelijker en toegankelijker.
Snelheid 5G optimaal benutten
Nu smartphones een hoop rekenkracht hebben en de verbindingen zo goed zijn door o.a. 5G netwerken zijn er twee mogelijkheden ontstaan voor het implementeren van beeldherkenning. Het is mogelijk om een app zo op te zetten dat de beeldherkenning op de telefoon zelf wordt uitgevoerd, of dat het beeld geüpload wordt naar een server waar het verwerkt kan worden en het resultaat teruggestuurd wordt. Beide manieren hebben zo hun voor -en nadelen.
Op de smartphone is de rekenkracht wat beperkter, maar is de gebruiker niet afhankelijk van een verbinding en de snelheid daarvan. Wel zal een verbetering aan de beeldherkenning doorgevoerd moeten worden door een app update of het opnieuw bijwerken van de gegevens in de app. In de Cloud is daarentegen rekenkracht in overvloed en kan een update binnen seconden uitgerold worden naar miljoenen gebruikers. Het nadeel is echter dat er altijd data heen en weer gestuurd moet worden.
Naast rijdende vissen, is 5G en beeldherkenning een combinatie die in meer toepassingen op smartphones kan worden gebruikt.Voorbeelden van beeldherkenning applicatie + 5G
Groeien met een beeldherkenning applicatie
Pegamento heeft een speciale software ontwikkeld waarbij het mogelijk is om een 3D scan te maken met je smartphone om je lichaamslengte te kunnen bepalen. Ouders met kinderen die een groeibeperking hebben, kunnen zodoende een objectieve meting doen die betrouwbaar gedeeld kan worden met de desbetreffende arts. Een thuis lengte meting is in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken. De app geeft ouders en kinderen meer grip op het exacte effect van de behandeling en bespaart onnodig bezoek naar het ziekenhuis.
Herkennen van kunst
Beeldherkenning kan ook worden ingezet om objecten te herkennen. Zoals je wellicht al kent van Google image search. Echter is deze optie ook realtime te gebruiken op smartphones. Een voorbeeld hiervan is Smartify. Vraag je jezelf al een tijd af welk kunstwerk in de wachtkamer van de tandarts hangt? Scan deze met je telefoon en Smartify verteld je wie de kunstenaar is, hoe het kunstwerk heet, wanneer deze is gecreëerd en zelfs de gebruikte materialen. Zo duurt wachten bij de tandarts niet meer zo lang.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: de onbeperkte mogelijkheden met beeldherkenning.
Maar naast het inzetten van 5G en beeldherkenning voor een rijdende vis of het bijhouden van lichaamslengte zijn de mogelijkheden onbeperkt. Deze bespreken we in ons whitepaper. Tevens bespreken we verschillende toepassingen in een breed scala branches anno 2021. Benieuwd? Neem vooral een kijkje, hij is tenslotte geheel vrijblijvend.
Gratis: Beeldherkenning voor dummies
alles wat je wilt weten over beeldherkenning.